Куба след Кастро
01.08.2018
Мащабна акция за борба с организираната престъпност ще се проведе днес в Бургас
02.08.2018

Китайската политика на „нулеви погребения“ внесе смут сред обществото в Китай

Пренаселването на територията на Китайската народна република води до проблеми, изискващи нестандартни мерки. Днес в медиите се появи видео, което показва реакцията на жителите на китайско село в провинция Дзиянси при изземането на ковчези от домовете им.

Службите в Китай са получили нареждания да преосмислят начините за реализиране на приетата от властта кампания, след като беше разпространено видеото, на което възрастните китайски граждани плачат, докато ковчезите, подготвени за погребенията им, са събирани от домовете им.

Провинция Дзиянси прие важната реформа, касаеща погребенията, за да ограничи проблема с пренаселването на гробищните паркове в региона. От 1 септември те налагат забрана на традиционните погребения, които ще бъдат заменени от кремация, за да се пести място.

Проблемът се състои в това, че в селските региони в Китай често семействата спестяват в продължение на години, за да могат да си позволят качествен, ръчно изработен ковчег, в който да погребат близките си. Те вярват, че ковчезите носят късмет и дълъг живот и поради тази причина ги пазят в домовете си.

Според информация на китайските медии жителите на провинция Дзиянси се опитали да спрат изземането, като легнат в ковчезите, а снимките показват купчини от ковчези, подготвени за унищожаване.

В едно от видеата изглежда, че служителите на реда изхвърлят труп от един от ковчезите, докато наблюдаващите коленичат, плачейки.

В сряда властите на Дзиянси излязоха с изявление, че служителите на реда са приели инструкциите им прекалено буквално и са си позволили да стигнат до ненужни крайности, които са наранили чувствата и достойнството на местните жители.

Те казват, че е нужен по-стабилен и плавен подход, който да покаже уважение към починалите и да утеши и окаже подкрепа на близките.

Тази кампания не е новост в Китай. Още през 1956г. властите започват опитите си да популяризират метода на кремация и да го превърнат в основен за страната. Но китайците ревностно пазят традициите си, а кремацията не е популярен обичай. По-късно са предложени морски и вертикални погребения, но нито едно от тях не успява да се наложи.

Напротив – в миналото подобни опити от страна на властите са имали фатален завършек. През 2014г., когато провинция Анхуей въвежда краен срок, който забранява погребенията на територията на провинцията. Това довежда до самоубийството на шестима възрастни граждани преди датата на влизане в сила на забраната.
Въпреки критиките провинция Дзиянси продължава с реформите по повод на погребенията. Местните жители ще бъдат поканени да предадат закупените от тях ковчези доброволно, като в замяна ще им бъде осигурено обезщетение от 2 000 юана (или около 230 паунда).

Местните медии съобщават, че през последния месец повече от 5 800 ковчега са били иззети от 24 села.

Източник: TheGuardian

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *