Протестите в сърцето на Европа – расистска проява или опит за спасение на европейското общество?
07.09.2018
За какво стигат 320лв. или как живеят българите на прага на бедността
10.09.2018

Кандидат на президентските избори в Бразилия беше наръган с нож

Кандидатът с най-висок процент на одобрение на предстоящите президентски избори в Бразилия беше наръган по време на митинг. Жаир Болсонаро е представител на крайнодесните в страната. Той е бил нападнат от посетител на едно от събитията, част от предизборната му кампания. Заподозреният извършител е задържан от властите и се намира в ареста.

Болсонаро е приет за болнично лечение, като впоследствие е опериран, но според медицинските служители състоянието му е стабилно и се очаква кандидатът да се възстанови напълно.

Политикът стана известен с противоречивите си изказвания, които голяма част от бразилското общество нарече расистски и хомофобски. В същото време Болсонаро води в социологическите проучвания за предстоящите президентски избори, като един от основните пунктове в политическата му програма е олекотената процедура по придобиване на право на оръжие. В международните издания политикът се прочу като „бразилския Тръмп“. В най-обсъжданите си изказвания на Болсонаро приравнява хомосексуализма с педофилията и нарича жена от Конгреса „прекалено грозна, за да бъде изнасилена“.

Въпреки това обаче очевидно той има достатъчно поддръжници, а анализаторите прогнозират, че опитът за покушение срещу него ще му донесе още повече успехи.

Видеозаписите от митинга показват как след нападението поддръжниците на кандидата за президент го вдигат на ръце и след като го отдалечават на безопасно разстояние, помагат на политика да се качи в автомобил, който да го откара в болница.

След атаката синът му коментира, че баща му е изгубил много кръв, но състоянието му е стабилизирано.

Всеки един от конкурентите на Жаир Болсонаро осъди действията на нападателя. Те настояват, че несъгласието с политическите позиции трябва да бъде изразявано по демократичен път и призовават за справедливо наказание.

Единствената информация относно мотива на престъплението е изявлението на нападателя, който казва, че не е действал по ничии нареждания, а е бил воден от Божията воля.

Снимка: BBC News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *