Днес пускат в продажба електронните винетки за догодина
17.12.2018
Подобрения в столичния градски транспорт предстоят през 2019г.
17.12.2018

Как да различим настинката от грипа и кой е най-добрият начин да се предпазим от усложнения?

Настинките и грипа имат толкова общи симптоми, че понякога е трудно да ги разпознаем навреме. И двете заболявания са причинени от вируси, които засягат дихателните пътища, и могат да Ви накарат да се чувствате наистина зле. Между тях обаче съществуват достатъчно разлики, по които можете да ги познаете и да разберете кое е правилното лечение на Вашите симптоми.

От настинка можете да се разболеете по всяко време – през пролетта, лятото, есента, но най-вероятно е да настинете през зимата. Грипният сезон пък продължава от ноември до март. Това обаче не означава, че не можете да хванете грип през май или октомври.

Трябва да знаете също така, че симптомите на грипа се развиват значително по-бързо от тези при обикновена настинка. Отличителни за грипните заболявания са сухата кашлица, високата температура и силните мускулни болки.

В случай че се съмнявате, че се разболявате от грип, най-добре е да посетите лекуващия си лекар, тъй като новите щамове на грипните заболявания често водят до сериозни усложнения.

Защо да се доверим на противогрипните ваксини?

За съжаление, грипът често води до усложнения, които изискват болнично лечение. В редки случаи сезонният грип може да доведе до фатален изход. Всяка година щамовете на грипа са различни и могат да повлияят на човешкия организъм по различен начин. Ежегодно обаче милиони хора се разболяват от грип, стотици хиляди от тях се нуждаят от болнично лечение и поне няколко десетки хиляди умират от усложнения, свързани с грипа.

В същото време решение на проблема съществува. Ежегодната противогрипна ваксина значително намаля риска от усложнения вследствие на грипни заболявания. Специалистите твърдят, че ваксинацията е най-добрия начин да избегнем болничното лечение. Според тях тя е особено важна за малките деца и хората на преклонна възраст, тъй като смъртността вследствие на усложнения от грипа е най-висока именно в тези две групи.

Противогрипните ваксини предизвикват имунната система на организма да образува антитела срещу вируса на грипа. Това отнема около 2 седмици, а антителата осигуряват защита срещу вирусите във ваксината.
Сезонната ваксина предпазва от щамовете, които ще бъдат най-популярни през следващия сезон, според медицинските проучвания.

В България традиционно процентът на ваксинираните против грип е изключително нисък. По този повод НЗОК предвижда разработката на програма за задължителна ваксинация на българите над 65-годишна възраст, при които процентът на смъртност при усложнения след респираторни заболявания е притеснително висок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *