Българи показаха, че независимо от тежкото извънредно положение, духът ни е несломим, а сърцата огромни!
30.04.2020
Министър Ананиев позволи посещенията на музеи, галерии, кина и концерти на открито
11.05.2020

Какво се случва с българската икономика по време на извънредното положение?

На 13-ти март българското правителство обяви извънредно положение, след като новият коронавирус постави под заплаха здравето и живота на хиляди хора по цял свят. Решението на управляващите постави огромно предизвикателство пред българската икономика и последствията, разбира се, не закъсняха.

НСИ публикува първите статистически данни за месец март, които разясняват колко е голям ударът върху българската икономика.

В сферата на търговията се наблюдава срив от 18%, в строителния бранш – 11%, а в производствения сектор – 5%.

Напомняме, че по предварителни изчисления на ЕК, до края на 2020г. икономиката на България ще претърпи спад от 7,2%.

В сравнение с февруари 2020г. търговците на дребно отчитат 18,1% срив в търговския оборот, а най-засегнати са магазините за дрехи, текстилни изделия и обувки, при които спадът достига 66,5%.

Строителството също търпи загуби

Спадът в строителния бранш спрямо предходния месец достига 11,2%, което нарежда строителният бранш на второ място сред засегнатите от извънредното положение сфери.

Индeĸcът нa пpoмишлeнoтo пpoизвoдcтвo е с 5,1% по-нисък в сравнение с месец февруари. Най-засегнато е мебелното производство със спад от 25% и автомобилостроенето с 21,8%.

Важно е да отблележим, че статистиката включва целия март, а извънредното положение беше въведено в средата на месеца. Това може да означава, че данните на НСИ за месец април, които ще станат ясни едва след месец, вероятно ще отбележат допълнителни загуби за бизнеса и гражданите.

Източник: Национален статистически институт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *