71-годишен столичанин даде над 100 000 лева на измамници
01.02.2019
Евгения Банева се кандидатира за евродепутат
04.02.2019

Какво причинява рак? 6 рискови фактора, за които трябва да знаете

Последната статистика сочи, че в България живеят близо 300 000 души болни от рак. Често лекарите не могат с точност да установят причините за появата на заболяването, но съществуват определени фактори, които могат да повлияят на индивидуалния риск, засягащ всеки човек.

В тази статия са представени само основните рискови фактори, които в комбинация с други условия биха могли да доведат до появата на ракови образувания.

Пушене и консумация на тютюн. Тютюнопушенето е един от главните рискови фактори за развитие на рак на белите дробове – колкото повече пушим, толкова по-голям става рискът. Пушенето също така може да доведе до рак на хранопровода, ларинкса, гърлото, бъбреците, черния дроб и други важни органи.

Прекалено честа консумация на червено и преработено месо. Преработеното месо е канцерогенно за човешкия организъм. По данни на Международната агенция за ракови изследвания прекомерната консумация на червено месо значително повишава рискът от рак на дебелото черво, а също така се свързва с рака на простата и панкреаса.

Лекарите съветват консумацията на червено месо да бъде сведена до не повече от 2 порции седмично.

Липсата на физическа активност. Изследванията в сферата показват, че хората, които водят активен начин на живот имат по-рядко развиват рак на дебелото черво и гърдата. В същото време статистиката сочи, че дори хората с поставена диагноза, които редовно правят леки упражнения, показват по-лесно възстановяване и по-нисък процент на релапс.

Препоръчително е хората в зряла възраст да отделят 150 минути седмично за аеробни тренировки със среден интензитет. Тоа не винаги е възможно, но е добре да помните, че дори малко физическа активност е по-добре от пълната липса на такава.

Затлъстяване. Затлъстяването се свързва с 13 различни вида рак. Причините за това все още не са напълно ясни, но изследванията показват, че достигането на тегло в нормата може значително да понижи риска от развитие на ракови заболявания.

Често и продължително излагане на слънце. Честото излагане на слънце, придружено със слънчево изгаряне, може да повиши риска от развитие на рак на кожата.

Съветите на лекарите включват да избягвате директното излагане на слънце, когато сте пропуснали слънцезащитния крем.

Прекомерна консумация на алкохол. Алкохолът се свързва със завишен риск от развитие на определени ракови заболявания, в това число рак на черния дроб, на гърдата и простата. Рискът се увеличава пропорционално с консумираното количество алкохол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *