Майкъл Корс купува Версаче за малко над 2млрд. долара
26.09.2018
Туризмът в България и неговото бъдеще
27.09.2018

Историята на Ванко 1, разказана от The Guardian

Или с какво българският VIP Brother привлече интереса на британските медии?

От няколко дни Съветът за електронни медии работи по сигнал за дискриминация срещу жените, промотирана от българското риалити VIP Brother.

Жалбата беше подадена от организацията „Не си сама“, която си поставя за цел да се бори с проявите на вербално и физическо насилие срещу жени. Поводът за отвореното писмо, в което членовете на организацията описват своите притеснения, станаха изявленията на известния рапър Ванко 1. Още в представянето си той заяви своите убеждения, свързани с това, че жената следва да е подчинена на мъжа и да „стои по-ниско“ в обществото.

Докато първоначалните обвинения бяха за пропаганда на дискриминационно отношение срещу женския пол, което така или иначе има място в българското общество, британските медии прозряха по-сериозен проблем зад плоските разсъждения на участника в българското риалити предаване.

В своята статия Андрю Макдауъл, журналист в британското издание The Guardian, разказва историята на българския престъпник, обвинен в трафик на жени (част от които малолетни), който днес е участник в българския ВИП Брадър и без каквато и да било цензура пропагандира идеята, че равенството между половете е наложено изкуствено, а жените трябва да приемат, че мястото им е в сянката на мъжа.

Ванко 1, чието рождено име е Иван Главчев, е осъден на 12 години лишаване от свобода през 2003г., но прекарва в затвора едва три, след като в наказателния кодекс са нанесени изменения, през които прозира корупция на най-високите нива на властта.

Днес изглежда Иван Главчев е реабилитиран благодарение на медийния интерес и високия рейтинг на VIP Brother. Той се появява в праймтайма и бавно се превръща в един от любимците на публиката, а миналото му вече е почти забравено.

Намесата на „Не си сама“ обаче дава резултати. Докато българския СЕМ не установи нарушения и нарече поканата на бивш затворник в риалити предава за знаменитости „проява на лош вкус“, британските медии разгледаха случая като част от своя проект „На фокус: Съвременното робство“.

След публикуването на статията българската телевизия излезе с изявление, че за в бъдеще ще преосмисли критериите си за подбор на участници в подобни предавания, а Ванко 1 още вчера обяви, че напуска къщата на Големия брат по здравословни причини.

The Guardian не пропуска да спомене, че трафикът на хора е сериозен проблем в България. Българската съдебна система често е подлагана на критики за това, че не полага достатъчно усилия да защити потенциалните жертви.

А каква е причината трафикантите на хора да бъдат смятани за V.I.P. и да бъдат канени да забавляват българската публика, оставяме на Вас да прецените.

Снимка: TheGuardian

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *