Полицията разкри и залови нелегални мигранти, пребиваващи в Своге
22.08.2018
По-високи цени на парното и хранителните стоки от октомври
24.08.2018

Испанската полиция в сблъсък с мигранти от Африка, след като 800 души се опитали да минат през границата с Мароко

Около 150 души бяха ранени, след като мигранти се опитали да нахлуят на територията на Испания през границата с Мароко. Това беше съобщено от пресцентъра на испанските полицейски власти и Червения кръст. Някои от нарушителите на реда по държавната граница размахвали електрически триони, ножици и чукове.

Близо 800 емигранти от Субсахарска Африка са влезли в сблъсък с испанските власти, охраняващи граничните пунктове на страната. Някои са използвали аерозолни спрейове като огнехвъргачки, пластмасови кутии, пълни с калциев оксид и екскременти, а също така с пръчки и камъни, за да държат служителите на реда на разстояние, казват от полицията.

Общо 602-ма души са успели да прекосят границата и да влязат в град Сеута. От тях 586 са били настанени в център за имигранти.

132 са пострадалите при сблъсъка имигранти, а 11 са откарани в най-близкото медицинско заведение за болнично лечение. Ранените полицаи са най-малко 16, като 4-ма са настанени в болница. Сведенията на организацията Червен кръст и информационните агенции в средиземноморската държава се различават.

Сеута е испански град, който често е обект на внимание от страна на мигранти, търсещи начин да влязат нелегално на територията на Европейския съюз. Градът се намира в Северна Африка и е на едва 20км от испанския бряг. Заедно с другия град с подобно разположение Мелиля, Сеута е популярен избор при незаконни транзити от Субсахарска Африка към Европа. Вече са правени няколко опита на испанското правителство да ограничи вълните от нелегални емигранти, използващи разположението на градовете. В началото на века те дори построяват внушителна стена с бодлива тел, която огражда двата града и прави невъзможно да бъде заобиколен контрола на граничните пунктове.

Въпреки това емигрантската вълна, насочена към Испания, през последните месеци се увеличава. От март досега близо 19 хиляди мигранти са потърсили убежище в страната, след като са достигнали до бреговете ѝ по вода. За същия период прекосилите испанската граница по суша  нелегални посетители са 3 125.

Източник: CNN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *