Турция може да строи самолетоносач
20.06.2016
200 хил. лева приходи от туристически посещения на Перперикон през 2015 г.
21.06.2016

Иран осуети мащабен терористичен акт

Ирнските органи на реда са осуетили мащабен терористичен акт, който е трябвало да се състои в столицата Техеран и други градове из цялата страна. Това е станало след безпрецедентна операция на разузнаването, в рамките на която са арестувани десетки хора и са намерени оръжия и експлозиви.

Все още не е известно кои са организаторите на несъстоялата се атака, но има голяма вероятност те да са свърани с терористичната организация „Ислямска държава“, която изповядва синутската версия на исляма, за разлика от шиитския ислям, който е официална религия в Иран. Припомняме, че Техеран е част о широка шиитска коалиция срещу ИД, в която влизат още силите, лоялни на сирийския президент Башар Асад, ливанската организация Хизбула, както и шиитски милиции от Ирак.

В подкрепа на предположението, че осуетените атентати са били организирани именно от т.нар. „Ислямска държава“ е и начинът, по който заловените терористи са били наречени от иранските власти – „такфир“, което значи неверник. Прозвище, което в Иран се използва по адрес на ИД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *