В Русия забраниха продажбата на презервативи Durex
17.06.2016
Meatloaf припадна на сцената по време на концерт
18.06.2016

Иракската армия пое контрол върху правителствените сгради във Фалуджа

Иракската армия е успяла да изтласка бойците на терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) от централните части на град Фалуджа и да установи контрол върху намиращите се там правителствени сгради. Успехът е знаков и според някои наблюдатели показва, че възвръщането на контрола върху града ще бъде извършено скоро.

Припомняме, че Фалуджа до скоро беше един от двата основни бастиона на „Ислямска държава“ в Ирак, заедно с град Мосул. Една от причините терористичната организация да завладее лесно града преди около две години е фактът, че той е населен предимно с мюсюлмани сунити – същото течение в исляма, което се изповядва и от ръководството на ИД.

Същевременно ръководството на Ирак е съставено от шиити и мнозина в подвластните на „Ислямска държава“ земи не му симпатизират. Освен това официалната иракска армия използва като съюзници в борбата си срещу терористичната организация и местни шиитски милиции, подкрепяни от Иран, което допълнително всява напрежение и усложнява отвоюването на териториите от терористите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *