„Фонда за лечение на деца” с нов председател на Обществения съвет
17.06.2016
Сигнали за нередности по проекти за подпомагане на деца в неравностойно положение
17.06.2016

Интересът към ОПИК от великотърновските фирми се е увеличил значително

По време на информационен ден за представяне на процедура “Енергиина ефектовност” в гр. Велико Търново, министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви, че бизенсът от Великотърновска област показва все по висока активност при усвояване на европейски средства. Само по първата процедура на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) са изпълнени 12 проекта, а пет очакват подписване на договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ“, посочи министър Лукарски. В момента в процес на оценка са още 83 проекта от региона.

„Надявам се, че и представената днес процедура за подобряване на енергийната ефективност в малки и средни предприятия ще предизвика също така голям интерес сред бизнеса от региона и ще доведе до реализацията на успешни проекти“, отбеляза още икономическият министър. Процедурата цели постигане на устойчив растеж и повишена конкурентоспособност на икономиката ни.

Министър Лукарски посети и местно предприятие, което има успешно приключил проект по ОПРКБИ. „Аполон – 95“ ЕООД е най-голямото предприятие в региона за производство на мъжки костюми. Над 80% от продукцията се изнася в ЕС за водещи марки. Това е и един от най-големите проекти по ОПРКБИ в региона.

Всяка от планираните инвестиции следва да е с потвърден ефект енергийни спестявания от минимум 5% за съответната мярка съгласно енергийния одит. Продължителността на всеки проект е до 18 месеца. Приоритет ще бъде даден на проекти, които се изпълняват в сектори, характеризиращи се с висока енергийна интензивност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *