Щетите в Смолян възлизат на половин милион
02.07.2018
Мая Манолова с иск в прокуратурата срещу поскъпването на тока
03.07.2018

Иновации в градския транспорт ще се борят със замърсения въздух в София

След изследване на специалисти, проведено през зимата, стана ясно, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици в София надвишава значително допустимите нива. Общинските власти обвиниха гражданите, които използват за отопление материали, неподходящи за изгаряне. Взетите мерки бяха свързани с ежедневни проверки на нивото на замърсяване, санкции за некоректните жители на столицата, както и въвеждането на зелен билет за градски транспорт с намалена стойност, който се издава специално за дните с нива на фини прахови части над нормата.

Докато Европейският съюз предупреждаваше България, че ако тенденцията се задържи, ще бъдат наложени санкции, София търсеше правилното решение, което да подобри качеството на въздуха в столицата. Днес, едва няколко месеца по-късно, ще станем свидетели на истинско нововъведение, което ще се отрази положително на ситуацията с въглеродния отпечатък на София.

Денят за жителите на столицата започва с една позитивна новина. От днес започва изпробването на нов тип хибриден автобус. Превозното средство ще се движи по маршрута на 10-ТМ в София.

Представянето на иновацията в градския транспорт е насрочено за 11 часа тази сутрин и ще бъде проведено на моста пред Националния стадион, а присъствието на кмета Йорданка Фандъкова вече е потвърдено. Пресцентърът на Столична община с гордост съобщава, че автобусът ще се движи с електрически двигател, който отговаря на стандарт Евро 6.

Новината за въвеждането на новата технология в столичния градски транспорт със сигурност обнадежди софиянци и може би ще успее да ги убеди, че високата цена на билета, разбунила духовете в столицата миналото лято, е оправдана.

Снимка: diplomaticspectrum.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.