Година по-късно: Кметът на Стамболийски и неговите милиони
11.02.2021
#Кой е виновен?
16.02.2021

Избори 2021: Идеи без реализация

Наближават Парламентарните избори, а заедно с това в съзнанието на всеки българин изникват няколко (хиляди) въпроса.  До този момент решената дата за Избори 2021 г. е 4-ти април.

Темата за Избори 2021 нашумява постепенно, а покрай шума се чуват и разни идеи, чието осъществяване изглежда като мираж.

Първата идея е ваксинацията на всички членове на секционните комисии. Това предложение е практически невъзможно да се осъществи, поради причината, че членовете на избирателната комисия не могат да бъдат задължени да се ваксинират. От друга гледна точка – ако бъдат задължени, то със сигурност ще има членове, които се отказват от позицията си именно заради задължителната ваксинация.

Второто предложение е мобилна секция. Мобилната избирателна секция да бъде предназначена за хора, които са възпрепятствани от Ковид да отидат във физическите пунктове за гласува. Идеята е добра и логична, но нейното изпълнение е отново трудно постижимо. Намирането на нови членове на комисията е труден етап, защото няма желаещи.

Демократична България има готов законопроект, свързан с гласуването по пощата. Според ГЕРБ въвеждането на гласуване по пощата е невъзможно. Първо, защото няма време да се въведе и второ, защото ще бъде нарушено доверието в избирателния процес. По същата тема мнението на българите в чужбина е, че гласуването по пощата е наложащо, защото ситуацията в момента затруднява физическия вариант на гласуване.

Последното предложение е онлайн заснемането на броенето на гласове. ГЕРБ отново отхвърля това предложение. Според партията това отново е трудно постижимо за някои райони от страната. Като пример са дадени малките села в района на Кърджали.

Използвани източници: Капитал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *