Стотици българи протестират в Кьолн
04.01.2019
Колекторски фирми заплашват потребители с изтекли задължения
07.01.2019

Ивановден е! Повече от 300 000 българи празнуват имен ден

Ивановден е сред най-празнуваните имени дни в България, с повече от 300 000 празнуващи. На този ден църквата почита светлата памет на една от главните личности в християнския канон – Св. Йоан Кръстител.

Светецът е известен още като Св. Йоан Предтеча, тъй като неговото раждане предшества това на Божия син, а и също така на него е отредена ролята да поведе Иисус по праведния път към истинната му мисия. Св. Йоан Кръстител е човекът, посветил Христос в християнската вяра.

Според християнските вярвания Св. Йоан Кръстител е обезглавен от кръвожадния Ирод Антипа, а тялото и главата му са погребани на различни места, тъй като убийците му вярвали, че той би могъл да се върне към живота.

В България 7 януари е един от най-популярните имени дни. На този ден празнуват всички, носещи имената Иван, Ивана, Йоан, Йоана, Ваня, Ивайло, Калоян, Иво, Йовко, Йовка и всички техни производни.
Тези имена са често срещани в страната, като общият брой на хората, празнуващи имен ден на 7 януари, според Националния статистически институт надхвърля 300 000.

Българската народна традиция казва, че Ивановден слага край на „мръсните“ или „некрестени“ дни след Коледа. Според обичаите периодът от Коледа до Йордановден е изключително опасен, тъй като именно тогава се появяват много зли духове, вампири, таласъми и други свръхестествени същества, целящи да навредят на хората.

На 7 януари обредното къпане продължава, а имениците трябва да се подготвят за неканени гости, тъй като според традицията имен ден без гости е лоша поличба, а посетителите няма нужда да чакат покана, но задължително трябва да носят подарък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *