Как се става известен в България според Башар Рахал и Алма Матер? (ВИДЕО)
09.11.2018
ГЕРБ отстъпва пред опозицията: БСП води в социологическите проучвания
09.11.2018

Заровено съкровище беше открито в затвора в Плевен

По-рано днес в плевенския затвор беше открито съкровище, подобно на тези в детските приказки. Находката станала факт, докато земите на територията на затвора били обработвани. Откритието представлява глинен съд, пълен със старинни жълтици.

Директорът на плевенския затвор Иван Петков разкри подробности около археологическото откритие. Той сподели, че монетите са от различни периоди, но всички са били в обръщение преди Освобождението на България. Ръководството на затвора смята, че гърнето с жълтици е било заровено по време на обсадата на Плевен в опит да бъде опазено.

Находката ще бъде оценена от експерти от Регионалния исторически музей. Очаква се те да разкрият повече подробности относно броя на монетите и тяхната датировка.

По-рано тази година, през август, археолозите се натъкнаха на подобна находка на нос Калиакра. Глиненият съд от Калиакра съдържаше 28 златни монети и множество бижута, изработени от сребро и злато. Археолозите установиха, че монетите са от времето на Сюлейман Великолепни.

Снимка: НИМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *