Мъж от Пловдив измами глухоняма бургазлийка и открадна 30 000 лева
21.11.2018
Марияна Николова е новият вицепремиер на страната
21.11.2018

Запушването на клетките може да обясни защо затлъстяването причинява рак

Ново изследване може да обясни защо хората, които страдат от затлъстяване, са по-склонни да развият рак, казват учени. Според изследователски екип на колеж Тринити в Дъблин, Ирландия, клетките, които разрушават раковите образувания се запушват и спират да функционират вследствие на повишеното съдържание на мазнини в кръвта.

Затлъстяването е един от факторите, причиняващи рак, които могат да бъдат предотвратени. На първо място в тази класация стои тютюнопушенето.

Повече от 1 на 20 случаи на ракови заболявания (или около 22 800 случая в Обединеното Кралство ежегодно) са резултат от наднормено тегло.

Днес, учените от колеж Тринити демонстрираха как клетките, които се борят с разпространението на рака се запушват вследствие на голямото количество мазнини в организма. Те се надяват да разработят лекарство, което да възстановява способностите на клетките, изпълняващи ролята на естествено оръжие в борбата с коварното заболяване.

Лабораторно изследване показва, че, веднъж освободени от натрупването на мазнини, клетките отново могат да изпълняват ролята си пълноценно.

Лекарите обаче настояват, че най-доброто средство за възстановяване на клетките е отслабването по здравословен път, тъй като то е по-полезно за цялостното състояние на организма. Те все пак смятат, че разработката на учените е полезна, преди всичко поради факта, че повечето изследвания, търсещи лек за рака, пренебрегват естествения механизъм за защита на тялото и начините за превенция.

Според изследването на Cancer Research UK първите три места в класацията на водещите фактори в развитието на ракови заболявания, подлежащи на превантивни мерки, заемат съответно тютюнопушенето, затлъстяването и прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *