Джоан Роулинг обяви, че историята за Хари Потър приключи
02.08.2016
Слух в БСП: АБВ щяла да се явява с ГЕРБ на изборите
02.08.2016

Земеделското министерство очерта спешни мерки срещу короядите

Необходими са съвместни усилия на всички институции и собственици на гори, за да се преодолее проблема с короядите по иглолистните култури. С тези думи заместник-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов излезе на срещата по случай откриването на кампанията МЗХ „Съхраняваме гората на предците”. Срещата се проведе в град Смолян и беше по инициативата на Министерството на земеделието и храните и МВР.

По време на дискусията зам.-министър Костов припомни, че голяма част от иглолистните насаждения в страната са създадени през втората половина на миналия век с цел да се намали ерозията и да се подобри водоохранната функция на горите. Голям процент от тези насаждения са създадени именно тук, в сърцето на Родопите. Участниците в дискусията се обединиха, че днешното здравословно състояние на тези култури е тревожно.

Доц. Георги Костов подчерта, че се налагат спешни мерки. „През тази година се намалява цената за местното население за добитата увредена дървесина за огрев от 3 на 1 лв. за кубически метър спрямо миналата година“, обяви Костов.

Изготвен е план с мерки, които трябва да се вземат на територията на областите Смолян и Кърджали, където има най-много поразени насаждения. 80% от повалената дървесина през март 2015 г. от снеголом, е извлечена, като към момента са отложени редовните сечи и с предимство се извършва почистване и извличане на останалата паднала дървесина.

Главен Комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН към МВР заяви, че приветства усилията за съвместно решаване на проблема с корояда, който създава висока опасност от пожари. Той акцентира върху необходимостта от създаване и поддържане на горска пътна мрежа и необходимостта от поддържане на широки просеки в горите, които да създават сигурна преграда пред пожарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *