Мондиалът в Русия поставя нови рекорди
26.06.2018
За пробив в битката с рака съобщават американски учени
27.06.2018

Законът за киберсигурността получи одобрението на българските депутати

Едни от най-модерните изследвания в света са в сферата на киберсигурността. Закони и комисии, регламентиращи и контролиращи отношенията в киберпространството, в европейските държави съществуват от години. Интернет като ново явление изисква нов тип документи и институции, които да регулират дейностите, осъществявани с помощта на световната мрежа.

България се стреми да се развива като държава с традиции в областта на новите технологии. Това до голяма степен я задължава да осигури всички законови уредби за ефективното и безопасно използване на възможностите, предоставени от киберпространството. През тази година се появи и новата идея за реформа в закона за киберсигурността. Проектът получи одобрението на българските депутати още в средата на миналия месец.

Новият законопроект предвижда реформи в управлението, регламентацията и контрола на информационни системи, както и определяне на отговорните органи за защита от кибеатаки. Той съдържа предложения за промени в изискванията за мрежова и информационна сигурност на системите, използвани от българските институции. Предложението предполага изграждане и регулация на стандарта по отношение на преноса и съхранението на данни.

За днес бе насрочено гласуването за или против приемането на законопроекта на първо четене. Специалистите в областта с неспокойство очакваха решението на българския парламент. Около 11:00 днес депутатите имаха възможност да подкрепят или отхвърлят въвеждането на закона. Само преди 2 часа стана ясно, че българските народни представители приемат законопроекта, внесен от Министерски съвет, след първо разглеждане.

Важните подробности, които трябва да споменем, са свързани с това, че проектът не предвижда мерки по съхранение на киберсигурността, които да затруднят достъпа или използването от страна на потребителите. Новите реформи са насочени към предотвратяване на евентуални кибератаки и извеждане на българската система за киберсигурност на европейско ниво.

Според вносителите проектът цели да подобри съвместната работа на институциите, за да бъдат избегнати пробивите в киберсигурността и да бъдат ограничени незасегнатите от сегашния закон моменти, касаещи безопасността на потребители и институциите, функциониращи в интернет пространството.

Окончателното приемане на закона ще означава и съгласието на депутатите да бъде създаден нов орган, който да урежда въпросите, касаещи отношенията в киберпространството. Той е наречен Съвет по киберсигурност към Министерски съвет. С въвеждането на закона България ще се доближи до европейската система на документация, свързана с киберсигурността.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *