Трамвай и автобус се сблъскаха в София. Има леко пострадали хора
21.06.2016
България и Германия в общи еко проекти
22.06.2016

Загубите на бизнеса са скочили само за година

Доклад на Националната агенция за приходите разкрива, че само за година загубите в българската икономика са се увеличили с почти 100%. Сериозен принос за това има и фалиралата КТБ.

Освен сриналата се банка в групата на на губещите влизат и компании от енергетиката, туризма и административните и спомагателните дейности. Най-голям ръст на печалбите пък има сектора в преработващата промишленост.
Сравнението на декларирани загуби и печалби показва, че някои сектори се оказват на минус.

Подобна е равносметката и за хотелите и заведенията. Част от фирмите в туризма са заработили печалба, но пък останалите са иззели.

Общата картина при агенциите за недвижими имоти е още по-противоречива. Приносът на КТБ към ръста на данъчните загуби е видим. С най-голямо влошаване в групата на непечелившите отрасли е секторът „Финансови и застрахователни дейности“.

Всички тези числа обясняват защо приходите в хазната от корпоративни данъци, платени през 2015 г., са само 1.77 млрд. лв. Внесеният данък от нефинансовите предприятия е 1.59 млрд. лв., от финансовите институции – 141 млн. лв., от застрахователните дружества – 34.2 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *