Европейският парламент порица правителството на Орбан
12.09.2018
Днес отбелязваме православния празник Кръстовден
14.09.2018

Забравените корени на България

Огромен е броят на обезлюдени села в България. Това е тревожна статистика, която сочи, че близо 600 села пустеят, като значителен процент от тях нямат нито един жител или броят на жителите не надхвърля девет души.

Има очевидни обяснения за тази тенденция, но е редно да се има предвид, че и този казус тръгва главно от апатичното ни примирение и грешната представа, че ние трябва да се приспособим към дефицитите в системата, а не да се опитваме да я променим мащабно.

Пустеещи села = на пустеещи обработваеми, плодородни земи. Това е грешка, която сами допускаме, тичайки към големите градове и чудейки се къде да плащаме по-скъпа квартира, за да пазим чужда покъщнина. Балансът на работна сила, както в градовете, така и в селата отдавна не съществува. Препитанието на село не устройва дори хора в настъпила пенсионна възраст и все по-малко стават ентусиастите сред тях, които избират тишината и спокойствието, които предлага българското селце.

Все по-малко са младите фермери, които избират за свое поприще земеделието и животновъдството. Това не може да търпи особени обвинения, при липса на финансиране и пазари за продукцията им. Вместо да използваме един от свръх ресурсите си – природата ни и нейната плодородност, ние внасяме скъпи и едновременно с това нискокачествени продукти и с носталгия си спомняме вкуса на някогашната храна, очите ни шарят по пазарите за надпис „БЪЛГАРСКО“, а редовна реплика в рекламите е свързана с вкусът от минали времена.

И така, дори около градове до столицата, се намират села без нито един жител. Перник е един от сравнително евтините за живот градове, а същевременно се намира изключително близо до столицата. Това обаче не го изключва от областите със села без жители. Към днешна дата това е само едно село, но предвид изложените факти за града, дори тази бройка би следвало да внася тревога в нас.

Равновесието във всякакъв тип населени места е необходимо, а също така и полезно за икономиката. Земеделските производители, животновъдите и горските стопанства са едни от наистина ценните ресурси на страната ни и в никакъв случай не е редно да бъдат подценявани. Политиката в това направление, с нищо няма да учудим никого, не е никак стимулираща.

Европейски стандарти, норми и изисквания, буквално се оказаха пагубни за множество ЗП и животновъди, които дори, изкарвайки продукция с отлично качество, нямат канали, по които, нито право да я продават. Това бързо и сигурно затвори много от вратите пред тях и се стигна до избора – да се препитавам с изкараната продукция, без да разчитам на пари; да си намеря редовни клиенти, без да създавам фирма и да плащам данъци, за да мога да плащам фуражи, оран и др. или да си сложа въжето на по-здрав клон.

Все още водач в класацията за най-много обезлюдени села в страната, си остава област Габрово. Сериозна е и ситуацията във Великотърновска и Кърджалийска област. В Кюстендилско има цели 26 села с по-малко от 9 души.

Това са тревожни данни, на които трябва да бъде обърнато сериозно внимание, но не в далечно бъдеще, а своевременно.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *