Изсичат борова гора край Арапя (СНИМКИ)
24.01.2019
Нови правила за прием в първи клас
28.01.2019

Експертни комисии изнудват хора с намалена работоспособност

Нов обрат по темата със злоупотребите с ТЕЛК решения. Според информация от свидетели не само се издавали неверни решения срещу подкуп на служители, но и самите медицински експерти изнудвали хората с увреждания за определени суми, за да потвърдят процента им на инвалидност.

Потърпевшите разказват, че лекарите от експертната комисия са искали между 200 и 500 лева, за да гарантират на пациентите си, че ще получат справедлива финансова помощ, според своя процент загубена работоспособност.

Напомняме, че съвместна проверка на прокуратурата и МВР показа, че повече от 30% от пенсиите в област Силистра са базирани на решения на ТЕЛК за намалена работоспособност по болест. Хората от региона се оправдаха, че повсеместната безработица, царяща по селата в региона, ги принуждава да търсят друг начин да осигурят прехраната си.

В същото време гражданите, които наистина страдат от заболявания, възпрепятстващи работата им, разказват как с очите си са видели как пенсии по болест се раздават на абсолютни здрави хора срещу няколкостотин лева, а те или получават значително по-малка сума от тази, която би следвало да получат при коректна оценка от страна на комисията, или са обявени за напълно работоспособни.

Такъв е случаят с една от потърпевшите, която разказа своята история пред Нова телевизия. Жената е изгубила два пръста на едната си ръка при трудова злополука. Тя се явява пред ТЕЛК и бързо разбира, че за да получи справедлив процент за намалена работоспособност според закона, трябва да даде 200 лева на лекаря, извършил нейния преглед. Жената отказва и в продължение на няколко години получава по-ниска пенсия, а при ежегодния преглед комисията не пропуска да ѝ напомня, че срещу 200 лева, ще получи коректно решение. Тази година в решението на ТЕЛК се казва, че жената е абсолютно здрава и няма да получи финансова подкрепа за намалената си работоспособност.

Каква ще бъде развръзката по случая и дали правителството ще намери начин да се справи със системните злоупотреби тепърва предстои да разберем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *