Как да спестим средства, време и работна ръка: Системата от транспортьори за пренос на пълни кашони от Мултиинженеринг
25.03.2022
Украйна и Русия: Поредни преговори, този път в Турция
28.03.2022

Един месец от началото на войната в Украйна

Среща на НАТО: Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови санкции срещу руски политици и план за приемане на до 100 000 бежанци в Съединените щати. Той също така каза, че подкрепя изключването на Русия от Г-20, група от 20-те водещи икономики в света, която трябва да се срещне през ноември. По отношение на перспективата Русия да използва химическо оръжие, Байдън каза само „ние ще отговорим“.

Призив на Зеленски: Обръщайки се към Г-7 в четвъртък, украинският президент Володимир Зеленски призова страните членки да предприемат по-големи действия, включително „пълно ембарго“ върху търговията с Русия и създаване на гаранции за сигурност за Украйна. Той благодари на страните за налагането на санкции, но нарече действието „малко късно“. Той призова лидерите на НАТО да предоставят бойни самолети – нещо, на което САЩ все още се противопоставят.

Къде се водят боевете: Интензивни сражения се водят в няколко посоки около Киев, въпреки че украинските сили изглежда са си върнали територия на изток от столицата, отблъсквайки руските сили. Нападението срещу Мариупол продължава, като местните лидери казват, че се нуждаят от въоръжение, включително артилерия и противотанкови ракети. Шестима души загинаха, когато ракета удари паркинг на търговски център в Харков, докато цивилни се наредиха вътре, за да получат хуманитарна помощ. Град Изюм е „напълно разрушен“ от руска авиация и артилерия, каза депутат от съвета. Украинските ВМС съобщиха също, че руски кораб е бил унищожен в окупираното пристанище Бердянск на Азовско море.

Цивилни жертви: Броят на цивилните жертви в Украйна надхвърли 1000, съобщи ООН в четвъртък, като предупреди, че „действителните цифри са значително по-високи“. Повечето жертви са причинени от експлозиви, включително ракети и въздушни удари. Сред загиналите са 90 деца.

Бежанци: Повече от 3,6 милиона души са избягали от Украйна от началото на инвазията, според оценки на ООН. Повечето са влезли в Полша.

Източник: CNN
Снимка: Investor

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *