Кои са осминафиналните двойки на Мондиал 2018
29.06.2018
Проф. Божидар Димитров ни напусна. Поклон пред паметта му!
02.07.2018

Един загинал и четирима ранени при нападение на ромски лагер в Украйна

През последните няколко месеца напрежението между ромското население и украинския народ в черноморската държава продължава да расте. На 23 юни тази година маскирани представители на ултранационалистическото движение в Украйна нахлуват в ромски лагер в близост до град Лвов, въоръжени с ножове. Потърпевшите разказват, че са били събудени през нощта от викове и заплахи. Загиналият е едва на 24 години, а един от пострадалите е 10-годишно дете.

Полицията е задържала няколко обвиняеми на възраст между 16 и 20 години. Сред задържаните е и организаторът на нападението. Максималната присъда, която очаква всеки от тях, е 15 години. Престъпленията, предизвикани от омраза на етнически принцип, не са новост в Украйна. Само тази година са били нападани няколко бивака в Киев, населявани от роми, но досега смъртни случаи не е имало. Свидетелите споделят, че агресорите се нахвърлили върху тях с заплахи и се опитали да ги принудят да напуснат града.

Етническата дискриминация не е ограничена само до ромското население. Много от европейските правителства изразяват притеснения за гражданите си, които се намират на територията на страната. В Украйна има вече утвърдени общности от поляци, унгарци и румънци. Унгария неведнъж е заемала твърда позиция в защита на унгарската общност в страната, като за пореден път изрази своето безпокойство след събитията от последните дни. Агресивните банди дискриминират и заплашват и хората с различна сексуална ориентация в цяла Украйна.

Европейските лидери осъдиха събитията и изразиха дълбоко огорчение от създалата се ситуация на етническо напрежение. Те смятат подобни появи за крайно неприемливи, когато става дума за държава, опитваща се да се доближи до европейското пространство и да достигне ценностите на Европейския съюз.

За съжаление специалистите в страната твърдят, че наказанието, което ще бъде наложено на престъпниците, няма да повлияе на нарастването на напрежението между различните етнически общности в Украйна. Ултранационалистическите организации продължават да се развиват и да приобщават нови членове. Все повече младежи се увличат по нацистката символика и търсят поле за развитие на идеите си, а крайнодесните групировки постоянно търсят нови членове през социалните мрежи.

Изострената до крайност ситуация в Украйна би трябвало да ни накара да се замислим до какво води дискриминацията и защо се разпространява все повече сред младите хора.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *