Volvo пуска самоуправляващ се камион при реални условия в Швеция
20.09.2016
Сградата на Медицинския университет в София
Декларация от Асоциацията на университетските болници в България в подкрепа на настоящото ръководствот на МУ – София
25.10.2016

Едва 30% от диагностицираните с рак на маточната шийка са в първи стадий

рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка в България е една болна тема, тъй като от 1300 жени, които годишно заболяват, едва 30 % седиагностицират в първи стадий.

Има тенденция и към нарастване на броя на младите момичета, които имат гинекологични проблеми. Това заяви за Дарик д-р Янчо Делчев, който е сред най-добрите специалисти по акушерство и гинекология в България.

Той уточни, че вече 19-годишни младежи постъпват за лечение на гинекологични заболявания, които се предават по полов път. Медикът посочи, че това, което трябва да се подобри в неговата област, са условията за ранна диагностика и информираността на обществото по отношение на гинекологичните заболявания.

Специалистът обаче е категоричен, че независимо от тревожните статистики, българският дух в здравеопазването е запазен.

„Ние продължаваме да имаме проблеми от гледна точка на организация на профилактични прегледи, на ранна диагностика на рака на маточната шийка. Това е една болна тема – около 1300 жени се разболяват годишно от рак на маточната шийка и около 30% от тях са в първи стадий. Всички останали са във втори, трети и четвърти стадий, които – където и да отидете по света, в която и развита клиника, не можете да постигнете кой знае какви резултати. Примерно в САЩ от около 10 жени с видоизменения на маточната шийка, 8-9 се хващат в предраково състояние.
В България от 4 жени три са в микроинвазивен рак, а другото е в предраково състояние. Много има да работим за това да изпратим сигнали, да държим нещата на високо информационно ниво. Една жена трябва да си прави една цитонамазка на година. Един мъж над 50 години пък трябва да ходи на преглед за простата си“, каза още Делчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *