Непочистен път взе живота на млад мъж край Плевен
20.11.2018
Малката Памела разчита на Вашата помощ
20.11.2018

Европейският съд осъди България да плати повече от 200 000 евро на турски гражданин

Европейският съд по правата на човека беше сезиран от турски гражданин, който обвини българската агенция Митници в нарушение на правото му на собственост, след като през 2008г. при напускане на страната на границата от него са конфискувани повече от 200 000 евро в брой, които той обявил за деклариране. Исмет Тогрул заявил, че е продал автомобила си и е изтеглил пари от банковата си сметка, като имал и документи, които потвърждавали думите му.

Служителите на Митница Свиленград обаче му издали акт за нарушение и конфискували цялата сума.

Българската съдебна система не установява нарушение на закона и делото е предадено на Европейския съд по правата на човека, който единодушно решава, че правата на Тогрул са нарушени и българската държава е осъдена да изплати обезщетение в размер на 208 500 евро.

Европейската съдебна институция преценява, че не е имало причина българската агенция Митници да се усъмни в произхода на парите, а конфискуването на цялата сума е непропорционално наказание за извършеното нарушение.

Според българските закони при недеклариране на суми в особено големи размери гражданите се наказват с глоба от 20% от недекларираната сума.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *