Да си учител в България: тъжната истина за българската образователна система
12.09.2018
Забравените корени на България
13.09.2018

Европейският парламент порица правителството на Орбан

След напрегнат вот европейските законодатели подкрепиха идеята за санкции, насочени срещу Унгария. Правителството на Орбан беше обвинено, че е отнело правото на свобода на словото на независимите медии в страната и се е обърнало срещу неправителствените организации.

Членовете на европейския парламент порицаха унгарското правителство за неговите позиции, несъответстващи на демократичната ценностна система на Европейския съюз.

Вотът, решаващ дали да бъдат приети санкции срещу Унгария по член 7 от Договора на ЕС, завърши с 448 гласували „за“, 197 „против“ и 48 „въздържали се“. Това гласуване означава, че правителството на Виктор Орбан може да загуби някои от привилегиите си като член на Европейския съюз.

Тези резултати не означават, че мерките влизат в сила автоматично, но отварят възможност за предстоящи санкции. Днешният вот също така играе ролята на официално предупреждение към Унгария за непридържането ѝ към европейската система от ценности.

Напрежение между структурите на Европейския съюз и правителството на Орбан съществува отдавна. Във вторник в свое изявление Виктор Орбан нарече действията на европейските управници акт на отмъщение срещу Унгария заради нейния отказ да приеме бежанци според квотите, приети от ЕС.

Вотът е исторически, тъй като това е първият път в историята, когато са били гласувани санкции във връзка с нарушения по член 7 от Договора на ЕС. Членът предвижда лишаване от право на глас за членове на европейската общност, които са нарушили демократичните ценности за свобода, равенство и уважение на човешките права, включително тези на представителите на малцинствата.

Следващата стъпка е санкциите да бъдат гласувани от главите на 28-те държави-членки, а за да бъде Унгария лишена от право на глас, е необходимо решението да бъде взето напълно единодушно. Анализаторите предполагат, че до единодушно гласуване няма да се стигне, тъй като Полша по всяка вероятност ще се застъпи за Унгария и ще възпрепятства санкциите.

Източник: Дойче веле

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *