Участието на бизнеса в научно-образователния процес ще подпомага нова генерация учени и предприемачи
14.06.2016
Северозападът получава 217 млн. лева по ОПРР
14.06.2016

Европейска схема ще финансира развитието на социалното предприемачество

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014-2020)“ ще финансира проекти за развитие на социалното предприемачество. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която участва в тематичен следобед: Световни тенденции в социалното предприемачество. Събитието беше организирано от Глобален предприемачески мониторинг България. Схемата, която предтсои да бъде отворена е на стойност 15 млн. лева.

„С осигуреното финансиране ще подкрепим социални предприятия, работодатели, специализирани предприятия, кооперации на хора с увреждания, доставчици на социални услуги и др.“, посочи заместник-министърът.
Средствата ще бъдат насочени към осигуряване на психологическо подпомагане и мотивиране на лица от уязвимите групи за включване в заетост; предоставяне на обучения на лицата, за които е осигурена заетост в социалните предприятия, специализираните предприятия и кооперациите на хора с увреждания; подкрепа за осигуряване на заетост за период до 12 месеца.

Заместник-министър Сачева заяви, че МТСП работи активно по разработването на проект на Закон за социална икономика. „В подготовката на нормативния акт сме отворени към предложенията и съдействието на всяка заинтересована организация“, подчерта тя. Заместник-министърът допълни, че целта на Закона е да се дефинират социалните предприятия на основата на ясно определени критерии, да се създадат стимули и механизми, които да подпомогнат функционирането на тези предприятия в страната и да се улесни техният достъп до финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *