Протестите срещу цените на горивата във Франция: Макрон свиква спешно събрание по въпросите за безопасността
03.12.2018
Все повече шведи имплантират разплащателни чипове в ръцете си
03.12.2018

Европа притиска България да се присъедини към миграционния пакт

В началото на ноември България официално обяви позицията си да не приеме миграционния пакт, съставен от ООН, който има за цел да разграничи законната и незаконната миграция и да регулира влизането на емигранти на територията на Европейския съюз. Българският политически елит сметна, че документът представлява опасност за суверенитета на страната ни.

Пактът трябва да бъде подписан на 10 декември тази година, но обсъждането му предизвика спорове между страните-членки на ЕС. Шест държави са отказали да се присъединят към споразумението. Това са България, Австрия, Чехия, Словакия, Полша и Унгария.

Европейската комисия обаче настойчиво съветва държавите да премислят позициите си преди подписването на документа, преди всичко поради факта, че отказът от подписването на международния документ може да доведе до неразбирателство между Европейския съюз и неговите партньори в Африка.

Официалното подписване ще се състои в Маракеш, Мароко.

Еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос излезе с изявление по повод на създалата се ситуация, като заяви, че отказът от страна на България и другите 5 страни-членки е напълно неочакван, тъй като документът не задължава държавите по никакъв начин. В същото време обаче според него подобно разединение подрива авторитета на европейските власти.

Той сподели още, че липсата на обединение между страните-членки прави Европейския съюз уязвим, а документът цели да гарантира сигурността, да регулира миграционния процес, а също така и да се бори с трафика на хора.

Извън рамките на Европейския съюз САЩ, Австралия и Израел също отказват да се присъединят към пакта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *