Научно заседание на консултативния съвет по приоритетната ос
Консултативният съвет по приоритетната ос за научни изследвания проведе първо заседание
26.05.2016
министерство на земеделието
Министерството на земеделието и храните вече с четирима заместник-министри
26.05.2016

Еврокомисията ще насърчава иновациите с нов инвестиционен фонд

еврокомисията насърчава иновациите с нов инвестиционен фонд

Европейската комисия възнамерява да създаде нов инвестиционен Фонд, чиято цел ще бъде да насърчава инвестициите в наука и иновации. Целта на Общността е чрез този инструмент да подпомогне развитието на Стария континент в технологичната област и да намали изоставането му от САЩ, Китай и други страни по свет.

Новото звено, наречено Фонд на фондовете, ще бъде финансирано от структурните фондове на Европейския съюз и на свой ред ще разпределя тези средства в перспективни научни и технологични проекти.

На практика работата на фонда ще наподобява модела, по който функционира планът Юнкер, т.е. разпределяйки средства от други европейски фондове. Освен това Еврокомисията ще създаде и Европейски научен облак – онлайн платформа, която ще улесни работата на учените, предоставяйки им перспективни изчислителни технологии и решения за обработка на големи обеми от данни.

Целта е да се улесни процесът на обработка на научни данни, тъй като е известно, че днес 80% от данните в науката са необработени и не носят добавена стойност. Припомняме, че в известен смисъл самата глобална мрежа world wide web е създадена от Тим Бърнърс – Лий именно за да улесни обработката на научна информация в рамките на Европейската организация за ядрени изследвания CERN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *