Държавата ще дава безлихвени кредити на общини в затруднено финансово положение
08.06.2016
32 годишен предприемач купи дома на Хю Хефнър … но с него
08.06.2016

ЕБВР оптимисти за икономиката на България

Ние сме оптимистични относно България. Смятаме, че спечели от слабото евро миналата година и растежът беше сравнително висок. Предвиждат се 2,5% за 2016 и 2017 г. Това е горе-долу на нивото на граничещите държави. В този смисъл ние мислим, че това ще доведе до растеж на личната консумация поради по-ниска от очакваната инфлация. . Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Сергей Гуриев, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие.

По думите му растежът на България е бил чрез експорт, а сега ще расте чрез вътрешна консумация. Районът като цяло ще се справя по-добре от преди. В сравнение с други държави от региона, България се справя добре. Европейската банка за възстановяване и развитие постоянно променя начина си на работа. В сравнение с преди 25 години отделяме много повече внимание на устойчивостта и на всеобхватността на реформите, които подкрепяме, каза Гуриев.

Един от инструментите, освен инвестирането, е постоянното насърчаване на диалога  с държавите, в които работим, оценявайки техните нужди. Като идентифицираме пречките за развитие, ние определяме приоритетите си за действията във всяка една държава. Ние търсим проекти, които в допълнение на това, че са инвестиция, правят пазарите по-конкурентни. Инвестираме в институции и знания, които допринасят за гъвкавостта и устойчивостта на пазарите в региона, и ние вярваме, че в дългосрочен план, всичко това подкрепя и съхранява растежа.

Една от целите на ЕБВР е съхраняване на растежа на икономиките и страните от Средиземноморието, коментира експертът.  Един от основните инструменти за реализирането ѝ е внимателният подбор на проекти, в които банката си партнира с частния сектор. Подкрепяме проекти, които допринасят най-много за устойчивото развитие и които имат най-голямо въздействие върху насърчаването на човешкия капитал. Когато ние избираме държави, избираме тези, които имат нужда от нашата подкрепа. Всъщност, когато растежът се забави, търсенето на подкрепата на нашата банка расте и в такива държави ние инвестираме най-много. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *