По-ниски цени на чадъри и шезлонги през 2017 г.
23.07.2016
Европа се страхува, че миграцията води до загуба на работни места
23.07.2016

Дългосрочните кредитни рейтинги на България бяха потвърдени

Кредитния рейтинг на България в чужда и местна валута беше потвърден от рейтинговата агенция Fitch. Нивата са съответно от „ВВВ-“ и „ВВВ“, запазвайки в същото време тяхната стабилна перспектива.

Рейтинговата агенция отбеляза, че потвърдените рейтинги отразяват относително ниския български държавен дълг и подобряващия се външен финансова баланс.

Агенция прогнозира, че излишъкът по текущата сметка на България през периода 2016-2017 година ще продължи да се движи били до 2,2% от БВП главно благодарение на постепенното свиване на българския международен търговски дефицит, информира Българско национално радио. Износът ще се възползва от разнообразната експортна база, по-слабото евро и икономическото възстановяване на ключови търговски партньори на нашата страната.

БВП на България ще се повиши с 2,1% през 2016 година след растеж от 3% през миналата година, като забавянето на растеж отразява прогнозите на агенцията за свиване на инвестициите през настоящата година след края на финансиращия цикъл на ЕС за нашата страна за периода 2007-2013 година. В същото време обаче агенцията прогнози ускоряване на растежа на потреблението на домакинствата. Повишението на заетостта и по-високите нива на разполагаемия доход би трябвало да повишава растежа на частното потребление до около 2,0% през 2016 година от едва 0,8% през миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *