Отровните примамки, които унищожават домашните ни любимци из паркове и градинки
03.10.2018
Обединеното кралство обвинява руските военни за извършените кибератаки
04.10.2018

Дунав мост е блокиран от 10 хил. протестиращи

След забраната за групов лов на диви свине, ловци, обявили се против решението на властите, организираха протест, който затвори Дунав мост и доведе до струпването на леки и тежкотоварни автомобили.

Забраната беше въведена, след като румънските власти обявиха, че на територията на страната са избухнали стотици огнища на заразната африканска чума по свинете, които са съсредоточени в близост до река Дунав и държавната граница с Унгария. След като близо до българското село Тутраканци в Североизточна България бяха открити заразени животни, отговорните институции забраниха груповия лов на диви свине на територията в близост до река Дунав.

Според протестиращите реакцията на институциите е неадекватна, тъй като ще доведе единствено до нарастване на популацията на глигани в региона. Ловците настояват, че забраната няма да даде положителните резултати, на които се надяват властите. Тяхното мнение е, че ловните дружини могат само да помогнат в овладяването на ситуацията със заразата, която ще продължава да се разпространява по българските животни, тъй като дивите прасета, заразени на румънска територия, без проблем минават през коритото на р. Дунав.

Протестиращите в момента са около 10 000 и настояват, че няма да се откажат от позицията си, а следващия си протест ще организират пред сградата на Министерството на земеделието и храните. Те твърдят, че вместо да налага забрани, министерството може да използва ресурсите им, за да ограничи заразата, тъй като те не само потискат разрастването на популацията на глигани, но и следят за разпространението на опасната болест, като откриват труповете на мъртвите заразени животни.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *