Кадри от терористичния акт на летище Ататюрк в Истанбул
Вижте кадри от терористичния акт на летище „Ататюрк“ в Истанбул (ВИДЕО)
29.06.2016
Правителството пренасочи 7 млн. лв за ремонт на бул. „Черни връх“
30.06.2016

Доц. д-р Жана Казанджиева: Задължително използвайте козметика със защитен фактор за лятото

Интервю с д-р Жана Казанджиева за Новините Днес

Доцент д-р Жана Казанджиева е специалист-дерматолог, който работи в Кожна клиника, Александровска болница и Клиника „Евродерма“. Тя даде отговори специално за Новините Днес на някои от най-болните теми през летния сезон – вредна ли е козметиката без слънцезащитен фактор и влияе ли наличието на сол във водата на кожата ни.

Доцент Казанджиева е член на: борда на Европейската Академия по Дерматология и Венерология, Българското Дерматологично Дружество, Фондация „Екзема“ и е председател на секцията по Дерматоалергология към БДД.

Има над 150 публикации в областта на дерматологията, които засягат диагностиката и лечението на екземите, уртикарията, псориазис, медикаментозните алергии, хемангиомите, лазертерапията, алергиите от козметични средства, различните видове алопеция и др.

 • 1979 – средно образование, немска езикова гимназия – Ловеч
 • 1985 – висше медицинско образование, Медицинска академия – ВМИ-Плевен
 • 1992 – придобита специалност „Дерматология и венерология”
 • 2005 – придобита научна степен “Доктор” – тема на дисертационния труд: “Екзогенни пигментни нарушения – дерматологични аспекти и терапевтични възможности”

Професионална реализация

 • 1985 – асистент, Катедра „Дерматология и венерология” – ВМИ-Плевен
 • 1986 – лекар-ординатор, Градски Кожен Диспансер – София
 • 1994 – асистент, Катедра „Дерматология и венерология”, Александровска болница, МУ – София
 • 1998 – главен асистент, Катедра „Дерматология и венерология”, Александровска болница, МУ – София
 • 2008 – доцент, Катедра „Дерматология и венерология”, Александровска болница, МУ – София

 

 • Доц. д-р Казанджиева, наистина ли е толкова негативно влиянието на ползване на козметика без защитен фактор?
 • Да, заради вредата от  ултравиолетови лъчи. Тя е доказана, има многогодишни проучвания. Ако имате по-тъмна кожа по рождение – т.нар. първи десет слънчеви бани, това не означава, че не е нужно да ползвате фотозащита. Защото UVB на ултравиолетовите лъчи изгаря кожата. Както UVB, така и UVA лъчите водят до кожно стареене и в по-дългосрочен план – до поява на меланоми и немеланоми. Слънцето е хем полезно, хем вредно. Под влиянието на същите тези UVB лъчи в кожата ни се синтезира витамин D. Т.е трябва да има правилно съотношение между излагането на слънце и защитата от слънцето.
 • Приема се, че ако от 2 до 3 пъти седмично в продължение на 15 минути краката са голи от коленете надолу и  ръцете от лактите надолу, това е повече от достатъчно да се синтезира необходимата седмична доза витамин D. Ако кожата ви е млечнобяла и много изгаряте на слънце, вземате таблетки витамин D. И наблегнете на храните, съдържащи голямо количество от това вещество – риба тон, сьомга, сардини, портокалов сок, яйца. Трябва да има баланс – много добри кремове, 50+ защита от UVB, UVA в кръгче, което означава, че съотношението UVB/UVA е правилно . Защитата срещу UVA лъчите няма цифрово измерение, приема се, че когато имаме достатъчна защита срещу тях и споменатото съотношение е 1:3, тогава на фирмата производител се разрешава да сложи на крема си знака UVA в кръгче. Това означава, че този крем има достатъчно добра защита. Следващата степен на защита е водоустойчивостта.  Ако сме на море, трябва да изберем козметично средство със силна водоустойчивост. Понеже 20 минути във водата водят до намаляване на половината на слънцезащитата. Т.е. след излизане от водата се препоръчва да вземете душ, да се подсушите и отново да се намажете със слънцезащитното козметично средство.
 • Най-сериозният проблем в това отношение е с децата, защото те почти непрекъснато са във водата.  При детската фотозащита трябва да наблегнем на две неща: едното е водоустойчивостта на козметиката, а второто – козметиката да се разнася бързо по кожата, защото малките деца нямат търпение. Добре е да се използват спрейове, бързо разнасящи се лосиони, кремове с лека текстура. Добре е кремът да се вижда, когато се намаже върху кожата. Докато детето се върти, майката много трудно може да разбере къде е намазала и къде – не и е хубаво за вижда това.
 • Най-често това се постига с минералните филтри – те оцветяват в леко по-бяло. В повечето случаи фирмите-производителки спазват това изискване. Когато човек е с кожно заболяване и кожата му е поразена в по-късна възраст, с много старчески петна и др., тогава е хубаво да използва изключително силните фотопротекции. Друго е, когато кожата е уязвима. Има специална козметика, която е с фотозащита и на нея пише, че е за уязвима кожа. Разработени са и фотозащити за дерматологични заболявания – атопичен дерматит, пигментни петна, акне и др. Голяма част от добрите козметични фирми разработват включително и козметики, които са за определен вид дерматологични заболявания.
 • Има ли разлика във фотозащитата, ако отидем на море, планина, река, езеро. Влияе ли например наличието на сол във водата?
 • Няма разлика във фотозащитата, тя няма отношение към самата вода. Единственото, което може да се каже, е, че пясъкът на плажа отразява слънцето и затова на морето защитата трябва да е висока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *