Напрежение в град Мъглиж: има ранени полицаи
29.10.2018
Отломки от катастрофиралия индонезийски самолет бяха намерени в морето близо до Джакарта
29.10.2018

Докъде ще стигнат средствата от Бюджет 2019?

Бюджет 2019 предвижда увеличение на минималната работна заплата, пенсиите, учителските заплати и заплатите на всички държавни служители. Това са предварителните планове за разпределението на държавните средства през следващата година.

Проектобюджетът беше гласуван на извънредно събрание в неделя, тъй като той трябва да бъде внесен за разглеждане преди 1 ноември тази година. Той предизвика бурни обсъждания сред синдикати и работодатели, които твърдо се възпротивиха на предвижданото увеличение на минималната работна заплата с 50 лева и по-високите осигуровки. Досега минималното възнаграждение беше в размер на 510 лева, а от догодина ще бъде 560лв.

Една от главните точки в бюджета е увеличението на заплатите на учителите с 20%, което означава, че минималното възнаграждение на българските преподаватели в училище се увеличава със 160 лева и става 920лв. Държавните служители пък ще получават 10% по-високи заплати.

Увеличават се също таванът на пенсиите и максималният осигурителен доход, а от началото на месец юли всички пенсии ще бъдат с 5,7% повече. Според експертите обаче това решение на правителството няма да доведе до значително подобрение в качеството на живот на българските пенсионери, тъй като в страната цените на основните продукти растат е почти същото темпо.

Бюджет 2019 предвижда и по-голямо финансиране за армията и сферата на здравеопазването. Здравното министерство ще разполага с рекорден бюджет от над 5млрд лева.

Някои финансисти обаче разкритикуваха правителството, тъй като според тях проектобюджетът е твърде оптимистичен и създава условия за значителен дефицит през 2019г.

Министър-председателят не пропусна да сподели, че е доволен от разпределението на средствата и заяви, че по-високите доходи, предвидени в бюджета, са резултат от развитието на икономиката на страната. Той настоя, че въпреки критиките, отправени срещу управляващите, доходите сами говорят за успеха на оглавяваното от него правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *