Единна система за туристическа информация ще бъде въведена през май догодина
17.07.2018
Образованието е приоритет №1 на сегашното правителство
18.07.2018

Днес се навършват 181 години от рождението на Апостола на свободата Левски

На днешната дата преди 181 години се ражда българският Апостол на свободата Васил Левски. Всеки българин би трябвало да знае кой е той и какъв е приносът му за развитието на българската държава.

Васил Иванов Кунчев е роден в китното градче Карлово, където още от детството си се среща с типичните за времето трудности на българите в рамките на Османската империя. Семейството му едва успява да осигури прехраната си, а след ранната смърт на баща си младият Васил започва да се грижи за майка си и за своите братя и сестри.

Тежкият му живот обаче не го подтиква да потърси възможностите да потърси лесна печалба в условията на отслабващата империя, каквато е обичайната практика в този период. Напротив, българският национален герой се обръща към религията още в ранна възраст. Той получава званието Дякон Игнатий, но бързо осъзнава, че пътят към свободата минава през революцията.

Младият идеалист попада под опеката на Георги Сава Раковски, където опитният революционер вижда във Васил Иванов Кунчев истинния Апостол на свободата Васил Левски. Той бързо става част от българската революционната общност.

Всички сме добре запознати с неговата революционна дейност в страната. Васил Левски съумява да изгради обширна мрежа от революционни комитети на територията, населявана от българско население. Те го наричат с различни псевдоними, които му позволяват дълго време да крие самоличността си. Най-често му казват Дякона, Игнатий Левски, Васил Гинин (на името на неговата майка – Гина Караиванова). Наричат го още Джингиби. Това название идва от турски и означава „подобен на дух“ – дали му го с идеята, че е невъзможно да бъде заловен.

За съжаление предател слага край на делото на Левски. Той е заловен от турските власти в края на 1872г. и е обесен близо до София едва няколко месеца по-късно на 19.02.1873г.

Днес на неговата рождена дата българският народ си спомня неговото дело и почита светлия му образ. В страната днес ще бъдат проведени различни събития в много градове. Президентът Румен Радев ще открие паметник на Апостола в град Руен.

Ние приканваме читателите си да почетат паметта на Дякон Левски и да не отстъпват от идеалите, за които са се борили българските революционери.

Снимка: BulgarianHistory

Ще имаме едно знаме, на което ще пише: Свята и чиста република“

Васил Левски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.