Министър Ананиев: Детските градини отварят врати на 22 май
19.05.2020
Васил Божков с нови обвинения към прокуратурата
26.05.2020

Днес почитаме паметта на Св. Константин и Елена

На днешната дата православната църква се прекланя пред Светите равноапостоли Константин и Елена.

Император Константин I е признат от историците за първият християнски император, който заедно със своята майка Елена има огромен принос за ранното развитие на християнската църква. Именно той обявява християнството за официална религия във Византия, след дълги години на гонения срещу вярващите. Самият Константин I също приема християнската вяра, макар и в края на живота си.

Неговата майка Елена Августина, или Елена от Константинопол е прочута като ревностна християнка и покровителка на археолозите, тъй като се смята, че именно тя е открила Божи гроб (гробницата, в която е погребан Исус Христос) и Животворния кръст.

В българската традиции денят се свързва преди всичко с нестинарството – танците върху жарава. Нестинарите танцуват боси върху нажежени въглени с иконата на Св. Константин и Елена в ръце, тъй като вярват, че по този начин предпазват реколтата от унищожителните градушки в началото на лятото.

Смята се, че корените на нестинарската традиция произлизат от свещени тракийски ритуали и въпреки, че с времето уникалните по своята същност обредни танци са били обвързани с хриянската вяра, православната църква продължава да ги определя като езически ритуал.

По време на танците върху жарава, нестинарите изпадат в транс и вярват, че огънят не може да ги нарани, благодарение на закрилата от иконите на Св. Константин и Елена.

На днешната дата имен ден празнуват Константин, Костадин, Динко, Константина, Динка, Костадина, Елена, Елеонора и производните им.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *