Двегодишно момче почина от топлинен удар, заключено в автомобил
27.08.2018
Компанията, разследвана за трагедията край Своге, е любимата фирма-изпълнител на Столична община
28.08.2018

Днес отбелязваме 75-годишнината от смъртта на последния управлявал български цар Борис III

Преди 75 години, на 49-годишна възраст умира българският монарх, известен с твърдите си позиции в полза на развитието на Българската държава и защита на българските евреи по време на кървавата Втора световна война.

Цар Борис III Обединител е роден в края на 19в. и е част от династията Сакскобургготски. Негово управление продължава близо 25 години. Монархът умира 2 години преди края на една от най-трагичните войни в световната история.

Управлението му е изпълнено с успехи. Той се радва на одобрението на народа още от встъпването си на власт, но след като връща част от изгубените по-рано български територии благодарение на дипломатическите си умения, цар Борис III става всеобщ любимец на българското общество.

За съжаление, както се случва с повечето владетели, достатъчно смели да се борят за убежденията си, той умира още преди да е навършил 50. Според официалните сведения обичаният български цар умира внезапно след 5-дневно боледуване от неизвестно заболяване, което предизвиква фатални усложнения, но дори тогавашното общество е наясно, че най-вероятно става въпрос за отравяне. Сред заподозрените са и двете основни страни, намиращи се в конфликт по време на войната.

Царят лично се среща с Адолф Хитлер, за да обсъди хода на Втората световна война няколко дни преди да почувства първите симптоми на състоянието, което ще доведе до смъртта му. Там той продължава да защитава интересите на България и българските евреи, като много хора виждат в това възможност и мотив за немските нацисти да поискат ликвидирането на българския държавен глава.

Близките му обаче споделят, че техните подозрения са свързани преди всичко с опит за покушение от страна на СССР, които в този момент са във военен конфликт с България.

Поклонението продължава пет дни и се състои в катедралата „Св. Александър Невски“, а след това останките на владетеля са пренесени в църквата на Рилския манастир, където днес беше организирана официалната Панахида, отбелязваща 75-годишнината от смъртта му.

На поклонението присъства единственият син на Борис III и наследник на престола Симеон Сакскобургготски. В своето интервю той използва случая да коментира въпроса с царските имоти, чиято собственост продължава да бъде на дневен ред и до днес. Той настоя, че все още не може да се откаже от българските си корени, а усилията да му бъдат отнети имотите, принадлежащи на династията Сакскобургготски, са равносилни на второ изгнание.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *