Кошмар в ямболска болница: мухъл, остаряла материална база и липса на асансьори
13.02.2019
Нападнаха хомосексуална жена в центъра на София
14.02.2019

Днес отбелязваме празника на лозарите и виното – Трифон Зарезан

14 февруари е свързан със стари обичаи, залегнали в християнската традиция и е един от любимите празници на всички българи. Преди да придобие известност като Деня на влюбените, тази дата е отредена за почит на паметта на Св. Трифон. Светецът присъства в народната традиция като пазач на лозята.

Официалната дата, на която православната църква отбелязва паметта на Свети Трифон, е 1 февруари, но лозарите и кръчмарите традиционно празнуват по стар стил, на 14-ти февруари.

Свети Трифон е лечител и мъченик за християнската вяра. Житието му разказва как той успява да излекува дъщерята на римския император, но когато следващият владетел идва на власт светецът е осъден на смърт, тъй като отказва да се отрече от вярата си.

Най-важният елемент от народната традиция за празника е зарязването на лозята. Мъжете се разделят на групи и тръгват към лозята след сутрешната служба в църквата. Те отрязват няколко клонки, поливат с вино корените, посипват с пепел и напръскват лозите с осветена вода.

Празникът на лозарите и виното е широко отбелязван във всички региони на страната.

По случай Трифон Зарезан президентът Румен Радев ще посети Сухиндол, където ще участва в зарязването на лозите. Градът е известен със своите традиции във винопроизводството, като дори е наричан Българската Шампания.

Снимка: Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *