Красна поляна се радва на будно общество
06.03.2019
Опасен пожар се разбушува близо до жилищата на столичани
11.03.2019

Днес отбелязваме Международния ден на жената

Всяка година на 8-ми март светът празнува Международния ден на жената – празник посветен на това, жените да се почувстват ценени и да получат благодарност за своята важна роля в семейството и обществото.

В навечерието на празника обаче отново се разразиха дискусии относно смисъла на празник, струва ли си той да бъде отбелязван и не е ли твърде остарял, за да бъде празнуван в наши дни. Международният ден на жената обаче не е просто ретро празник на трудещите се жени, чийто начин на живот изглежда ужасно далечен на съвременните еманципирани жени.

Празникът започва като част от политическо движение, имащо за цел да осигури на работещите жени по-добри трудови условия. Традицията на отбелязването му еволюира и го превръща в повод жените да си припомнят трудностите на миналите поколения и борбата им за независимост, а мъжете да оценят ролята им в новия тип общество.

Денят на жената е отбелязан за първи път през 1909г., когато социалистическата партия в САЩ чества успеха на мащабните протести на жените-работници срещу нечовешките условия на труд през 1908г. в Ню Йорк.

Идеята на американската социалистическа партия е радушно приета от европейските представители на социалистическата идеология и през 1911г. Международният ден на жената е отбелязан и в Германия, Австрия, Дания и Швейцария. На този ден повече от 1 милион души – мъже и жени, се застъпват за равните права на мъже и жени. Те организират шествия против повсеместната дискриминация по пол и в подкрепа на правото на глас на жените, правото им да участват в политически избори, както и правото им на труд.

В Русия Международният ден на жената се отбелязва за първи път в последната неделя на февруари 1917г. (по Григорианския календар – 8 март). Тогава жените в страната вземат участие в шествие под надслова „Мир и хляб“. Те искат край на опустошителната война, която не само е ограничила ресурсите им и е довела до глад и бедност в цялата страна, но и е отнела живота на съпрузите им и ги оставили сами да се грижат за изхранването на децата си.

У нас празникът се отбелязва още от началото на 20в. и въпреки че и до днес не е официален празник той е един от популярните празници, които се празнуват в почти всяко семейство.

 „Жените, които се държат прилично, рядко създават история”
Елинор Рузвелт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *