Агресивно куче заплашва жителите на столичен квартал
20.11.2018
Мъж от Пловдив измами глухоняма бургазлийка и открадна 30 000 лева
21.11.2018

Днес отбелязваме Деня на християнското семейство

На 21 ноември църквата отбелязва големия празник Въведение Богородично. Според библейския мит това е датата, на която младата Мария за първи път стъпва в християнския храм и се отдава на вярата и Бога. Светото писание разказва, че Богородица е доведена в храма от своите родители, тъй като тогава тя е едва на 3 години.

В днешно време празникът се отбелязва със семейно посещение на църковния храм. Той има за цел да напомни на родителите задължението им да възпитават децата си в християнските ценности и да ги запознаят с основите на религията и храма.

Традицията повелява на този ден всички членове от семейството заедно да отидат на църква и да се помолят за здраве, а след това да се съберат в дома на по чаша вино и вкусна трапеза.

Тъй като празникът се пада по време на Коледните пости, месото не присъства в менюто за празника, но пък църквата позволява консумацията на риба. Масата се оставя, без да се почиства до сутринта, защото се вярва, че Богородица навестява семейния дом и благославя вярващите, които са решили да я угостят.

В народните поверия денят има и друго значение. Той показва каква ще е следващата година. Ако времето е слънчево – зимата ще е тежка, а лятото без много валежи, ако 21 ноември е облачен и дъждовен – зимата ще е съпроводена с много сняг, а лятото с дъждове, реколтата пък ще е богата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *