Убиецът Викторио с два поста на траурни ленти, дни преди зверското убийство (снимки тук)
31.10.2018
От днес към зелената зона се присъединяват Лозенец, Оборище, Възраждане и Красно село
01.11.2018

Днес отбелязваме Деня на народните будители!

Датата 1 ноември влиза в историята през 1909г., когато празникът е отбелязан за първи път. На този ден почитаме паметта на радетелите за запазването на българските духовни ценности, книжовност и вяра.

Официално празникът е посветен на народните просветители, чието дело е допринесло за съхранението и развитието на българската култура. Това са възрожденските революционери и книжовници, които са се борили за българския дух в един от най-тежките моменти от историята ни – Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Добри Чинтулов, Св. Иван Рилски, Григорий Цамблак и много други. Днес обаче празнуват всички, които се грижат за духовното израстване на българите – учители, учени, ученици, творци, а празникът, освен неприсъствен за всички учебни заведения, е и придружен с факелни шествия, концерти и официални тържества в много градове в страната.

Денят на народните будители има дългогодишна история. Датата е обявена за официален български празник още през 1923г. с заповед на тогавашния държавен управник цар Борис Трети, по-късно, след налагането на комунистическия режим в България отбелязването му е забранено, а в наши дни денят отново се ползва със статута на общобългарски празник.

В Деня на народните будители българите почитат паметта на едни от най-светлите личности в своята история и си припомнят светостта на делото им.

Ние от екипа на novinitednes.bg се обръщаме към всички българи с призив да не позволяваме съвременният свят да ни накара да забравим светлия принос на народните будители и да поддържаме живи българските дух и култура. Честит празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *