Днес църквата отбелязва Възнесение Господне – Спасовден!
28.05.2020
Данъчните облегчения за заведенията бяха приети на второ четене
05.06.2020

Днес отбелязваме Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

На днешната дата се прекланяме пред делото на възрожденския поет и революционер Христо Ботев, както и на смелите и борбени личности, дали живота си за свободата на България. Този ден се отбелязва още от началото на миналия век – 1901г. На 2 юни 1901г. на връх Околчица, където през 1876г. Христо Ботев губи живота си в името на българската свобода, за първи път се събират вече освободени граждани и представители на неговата чета, които почитат паметта му.

През 1896г., две години преди Освобождението на България, Христо Ботев стъпва на дунавския бряг заедно с повече от 200 войници, решени да се изправят срещу Османската власт, да вземат участие в тежки битки и да наберат достатъчно поддръжници, за да осъществят революционните си идеи и да спасят сънародниците си от 500-годишното иго.

За съжаление само 3 дни след стъпването на българска територия, когато четата достига връх Околчица, османските власти притискат храбрите български войници и слагат край на живота на една от най-светлите личности в нашата история.

Макар и четата да не изпълнява първоначалната си цел, нейната история става знакова за Априлското въстание от 1876г. и неговото безмилостно потушаване, което предизвиква сериозна международна реакция, довела до Освобождението през 1878г. след руско-турската освободителна война.

В българското културно и историческо съзнание Христо Ботев е един от най-великите ни национални герои, а творчеството му несъмнено оставя ярка следа в българската възрожденска литература.

По традиция точно в 12 часа днес отново ще чуем звука на сирените, които ни приканват да запазим мълчание за една минута и да си припомним подвизите на Христо Ботев и загиналите за българската свобода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *