По-високи данъци за собствениците на стари коли от догодина
07.11.2018
Цацаров обвинява шестима депутати в пране на пари, безстопанственост и укриване на данъци
08.11.2018

Днес отбелязваме Архангеловден!

Архангеловден е най-големият християнски празник през есента. На този ден почитаме паметта на Св. Архангел Михаил, а официалното название на празника е Събор на Св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили.

Светецът е известен като „ангел на смъртта“, тъй като именно той събира душите на умиращите, поради тази причина той често е наричан „душевадец“. В същото време той е и божият помощник, който опазва душите на християните от злото и дявола.

На този ден празнуват хиляди българи, носещи имената: Ангел, Рангел, Огнян, Пламен, Райко, Рада, Гавраил. Михаил и всички техни производни. В народната традиция денят отбелязва празника на доброто, светлината и справедливостта.

8 ноември е и професионален празник на всички полицейски служители и месари.

Денят е предшестван от една от големите задушници през годината – Архангеловата задушница. а на самия патронен празник на Св. Архангел Михаил традицията повелява да се приготвят обредни хлябове и да се правят курбани. В нощта преди него пък народът казва, че трябва да направим равносметка за прегрешенията си и да отправим молитва за прошка, за да посрещнем празника на бореца срещу злото пречистени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *