Руското посолство обиди група протестиращи граждани
27.12.2018
Природозащитници протестират срещу унищожаването на Пирин пред Министерски съвет
27.12.2018

Днес е Стефановден! Денят на първия мъченик и последния християнски празник за годината

На 27 декември се затваря цикълът от коледни празници. На този ден почитаме паметта на св. Стефан. Той е известен в християнския свят като първият архидякон (главен служител) в йерусалимската църква. Свети Стефан е и първият християнски мъченик. Той е имал правомощието да дава призвание на членовете в йерусалимската църковна община и да координира техните дейности.

Управниците на Йерусалим, притеснени от бързо разпространяващата се вяра в божия син и чудесата на християнството, предприели агресивни действия срещу апостолите, които проповядвали. Те били унижавани, затваряни в тъмници, гонени и презирани от част от народа, която се влияела силно от позицията на управляващите. От друга страна имало множество привърженици на християнското движение, които помагали безрезервно.

Свети Стефан бил унижен и убит публично по заповед на юдейските началници. Той бил оклеветен и пребит до смърт с камъни.

Мощите на св. Стефан са открити преди повече от 1600 години, след видение на един свещеник.

На този ден празнуват всички хора, носещи имената: Стефан и Стефка, както и производните им – Стефи, Стефани, Стефания, Стефко, Стефанка, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станка, Станчо, Станислава, Станимира, Стане, Цако, Цанко, Цанчо, Цанка, Цано, Стоян, Стояна, Стоянка, Стоичко, Стою, Шон, Шона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *