Франция триумфира в Мондиал 2018
16.07.2018
Срещата между Путин и Тръмп сложи началото на нова тенденция в световната геополитика
17.07.2018

Днес е първата дата за изплащане на обезщетенията за евтаназираните животни в селата около Бургас и Ямбол

Една от най-наболелите теми, през последните дни е евтаназирането на хиляди овце и кози, с потенциален риск от епидемия. Социалните мрежи буквално гръмнаха по темата, а болката и беззащитността на стопаните, чиито стада бяха избити, стана повод за гръмки коментари и сериозна обществена емпатия.

От днес, обаче, започва изплащане на обезщетения за хората, загубили животните си. Напомняме, че епидемията се разрази в селата около Ямбол и Бургас, като в Ямболска област, евтаназирането на стада продължава все още. След оценка на загубите, които са претърпели жителите на околните села, те имат право на избор – дали да получат парично обезщетение или помощ от държавата за съставяне на нови стада от здрави и продуктивни животни.

Все още контролът за износ на хранителни продукти от животински произход, излизащи от засегнатите села е завишен.

Предстои проверка на европейски експерти от дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“. Тя ще се извърши с цел, проследяване на извършените действия и тяхната законосъобразност.

Случаят не засегна само селата около посочените градове, но за пореден път доказа, че сериозните проблеми в държавата пробуждат социалната ангажираност на целия народ. Доколко компенсациите, които ще получат засегнатите животновъди, ще им помогнат да възстановят загубеното, ще разберем в един бъдещ етап.

Независимо от изхода в настоящия случай, той ще остави силен отпечатък в съзнанието на хората, с множеството постове в мрежата, със сърцераздирателните клипове, които показват, апела на беззащитните животновъди и ужаса от избиването на стадата им.

Снимка: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *