Народното събрание въвежда работни квоти за хората с увреждания
05.12.2018
Колко ще похарчат българите по Коледа?
06.12.2018

Днес е Никулден! Почитаме Св. Николай Чудотворец

Днес отбелязваме един от най-големите православни празници – Никулден. На този ден почитаме паметта на Св. Николай Чудотворец, който закриля децата, моряците, банкерите и грешно обвинените. Той е един от най-високо ценените светци в православието.

Култът към Св. Николай е залегнал дълбоко в българския фолклор. Той се смята за повелител на морето и рибарите, а според традицията във всяка нова лодка трябва да има икона на Св. Николай, който да я закриля и да гарантира безпроблемното ѝ плаване.

Легендите разказват, че преди да бъде канонизиран Николай Мирликийски не само бил праведен християнин, но и всячески се грижел за бедните и страдащите. Той бил лихвар, който раздавал богатството си на нуждаещи се. Оттам произтича и статусът му на закрилник на банкерите.

Празничната вечеря на Никулден задължително включва риба. Традицията повелява на този ден да се яде риба с люспи, тъй като старите българи са вярвали, че „голата“ риба напомня бедност. Най-често православните християни слагат на трапезата си пълнен шаран, защото именно тази риба се смята за помощник на светеца.

Празникът се отбелязва по време на коледния пост, което означава, че всички останали ястия трябва да са постни.

В Западна Европа празникът наподобява мита за Дядо Коледа. На този ден децата оставят обувките си пред вратата, като се надяват, че светецът ще има остави лакомство. Ако обаче не са били послушни вместо шоколади и подаръци те получават само въглени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *