Лазаров ден и кой съхранява българските традиции, с минимална материална подкрепа
30.03.2018
Великден наближава! Какво не знаем за празника и кое всъщност е важно на този ден
03.04.2018

Да съхраним християнските празници и родните обичаи – Цветница!

Цветница е празник, който е зареден изцяло с положителни емоции. Всяка година, той се празнува точно седмица преди Великден и символизира посрещането на Божия син – Исус Христос в меката на вярата Йерусалим. Там, според библията, той е посрещнат радушно, като е бил даряван с маслинови и лаврови клонки. Позитивното настроение се е съхранило и до ден днешен и на този ден, в България, се обслужва литургия, на която се освещават върбови клонки, наподобяващи маслиновите(които не са характерни за климата ни), които се носят в домовете на хората, за да бъдат поставени на семейния иконостас, откъдето да пазят цялото семейство.

Преди време се е вярвало, че върбовите клонки от Цветница са помощник при разразили се летни бурии и стихии – когато бъде насочена към небето и се отправят молитви за хубаво време, дъждът спирал.

Цветница е един от празниците, които честваме, включващ най-много хора, които празнуват имен ден. Всички, които са благословени да носят имена на цветя, дървета и растения празнуват на този ден. В тази връзка е добре да помислите кой приятел ще навестите, за да почетете заедно празника му, защото всички имаме приятели и познати с такива имена, а и на имен ден не се кани.

Цветница е и продължението на Лазаровден, респективно и на лазаруването. В неделята преди Великден, младите девойки, които са лазарували, се отправят към река или течащо поточе в близост, за да поставят финални щрихи на традицията. Всяка лазарка, носи със себе си цвете, което всички едновременно пускат по течението на водата, цветето, което поведе останалите е признак за това, коя от лазарките ще кумува на първата омъжила се сред дружките й.

Кумуването, в България, се смята за изключителна чест и до ден днешен, което прави празника още по-атрактивен и в същото време полезен за избора на младите момичета.

Дали в семейството има празнуващ или не, не е от никакво значение за настроението, което цари на този ден. Всички са в еуфория от наближаващият Великден и настроението, както в дома, като цяло, така и на трапезата е празнично и свежо, както и времето навън в масовите случаи на този ден.

Това е един от многото празници, които са концентрирани, както с обичаи и семеен дух, така и с нестихващо настроение и позитивни емоции. Такива дни и атмосферата, която носят са сигурен признак за това, че за народа ни има надежда, тъй като през годините е съумял да съхрани традициите и ценностите си, че и да ги предава по всевъзможни начини на идните поколения. Какво по-хубаво от празничен дух и усмихнати, заредени с емоции лица, които срещаме значително по-често, когато наближава голям празник. Въпросът е как да живеем по такъв начин, че този позитивизъм да се превърне в ежедневната ни осанка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *