Правят първия по рода си Национален учителски събор
02.06.2016
Разширяват лицата, отговорни по Закона за мерките срещу тероризма
02.06.2016

Дават два милиона лева за убитите животни заради дерматита

Фермерите, които имат унищожени животни заради заболяването Заразен нодуларен дерматит, ще получат компенсации в размер на два милиона лева чрез инструмента de minimis, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на заседание на Консултативния съвет по животновъдство. То се проведе вчера в сградата на Министерство на земеделието и храните. За да бъде предоставена помощта обаче, предложението трябва да бъде одобрено от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

От министерството предложиха и изменения в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, с цел подпомагане на сектора. С промените се предвижда изрично да се забрани използването на думата „млечен“ или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти. Променя се и начинът на етикетиране, като надписът „Имитиращ продукт“ трябва да бъде с големина на шрифта най-малко 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта.

Втората цел е да се повишат възможностите за информиран избор и да се гарантират правата на потребителите. Имитиращите продукти ще се предлагат на пазара единствено и само в опаковки. Промените в Наредбата са качени за обществено обсъждане на официалния интернет сайт на Министерството, от вчера вечерта.

В рамките на срещата бе представена и актуална статистическа информация за изкупните цени на суровото краве мляко. Средната изкупна цена в България през март 2016 г. е с 3 % по-ниска спрямо февруари и с 11% по-ниска спрямо март 2015 г. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви, че най-вероятно през месец септември ще бъдат обсъждани вариантите за финансова подкрепа към сектор „Мляко“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *