Ще спечели ли българската икономика от Брекзит?
14.01.2019
Интервю с ключаря, който спаси две жени и дете навръх Коледа
15.01.2019

Грипна епидемия в 4 области: какви са първите симптоми на грипа?

В четири области в страната е обявена грипна епидемия. Това са Стара Загора, Бургас, Силистра и Шумен. През следващите дни броят на болните в още две области ще достигнат епидемични стойности – Русе и Варна. На тези места е обявена грипна ваканция за учениците.

По най-засегнатите места броят на заболелите от грип достига до 300-350 заразени на 10 000 души. Според експертите пред опасност от епидемия са изправени и областите Перник, Пазарджик и Ямбол, където всеки ден броят на болните се увеличава.

Лекарите напомнят, че не бива да подценяваме грипа, но трябва да имаме предвид, че здрав организъм може да се справи със заболяването за около седмица. След изтичането на този срок обаче е добре да се обърнем към личния си лекар.

Когато се разболеем от грип, най-важното е да ограничим социалните си контакти, за да не допринасяме за разпространението на заразата.

В градовете, където е обявена грипна епидемия, е преустановено провеждането на учебни занятия, както и женските и детските консултации, имунизациите и операциите.

Въпреки бързото разпространение на грипа медицинските специалисти твърдят, че пикът на грипния сезон няма да е през тази седмица. Очаква се най-много болни да има в края на месец януари.

Първите симптоми на грипа са не хрема и кашлица, както при повечето респираторни заболявания, а висока температура, главоболие и болки в мускулите. Симптомите на грипа се развиват бързо и могат да доведат до сериозни усложнения и дори до смърт особено при малки деца и хора на преклонна възраст.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *