Масово забавят заплатите на служителите у нас
05.07.2016
Все повече българи емигрират в Германия
05.07.2016

Грешка на МОН при одобряване на проекти по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Министерството на образованието и науката призна, че е допуснало грешка в критериите за оценяване на проекти по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Вследствие на това са класирани три сходни проекта на дружества с нестопанска цел, в чиито ръководства участват едни и същи хора. Това стана ясно по време на петъчния парламентарен контрол.

62 проекта бяха одобрени по програмата. Три от тях са на сдружения с нестопанска цел – „Детски свят – щастливо бъдеще“, „Детско царство“ и „Детски усмивки“. Именно те са тези, при които е станала грешката на МОН. Стойността на всеки един от тях е над 499 000 лева. Кунева потвърди, че договорите по трите проекта няма да бъдат подписани.

„Втората група проблеми е свързана със самия процес на оценяване на проектните предложения. Там са констатирани проблеми от различен характер – допуснато е участието на сдружения с нестопанска цел, които са новоучредени и без опит; опитът на членовете на сдруженията поотделно се преценява на базата на автобиография, която според одитния доклад не е надеждно средство за установяване на фактите, заявени в нея; констатирани са нарушения на правилата за включване на наблюдатели в оценъчния процес, както и на правилата за допускане на проекти до оценка след изтекли срокове, а оценителната комисия е приключила с оценката на подадените проектни предложения след определения за това срок“, допълни Кунева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *