Европа се страхува, че миграцията води до загуба на работни места
23.07.2016
ЕК съди България за неосигуряване на защитени зони за дивите птици в Рила
25.07.2016

Готвят нов Закон за социалните услуги

До края на годината ще има изцяло нов закон за социалните услуги. Това съобщи при посещение на Комплексния център за социални услуги за деца и възрастни в Ямбол министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

България разполага с 658 млн. лв. за развитието на интегрирани социални услуги през настоящия програмен период на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) (2014-2020), каза Русинова. Със средствата ще се разшири дейността на дневните центрове, за да може те да осигуряват не само място за пребиваване, но и да предлагат комплекс от образователни и здравни услуги и рехабилитация, както и възможност за подпомагане.

В Ямбол министър Русинова посети Комплекс за социални услуги за деца и възрастни и с кмета на общината Георги Славов подписа договор за финансиране на Общностен център за ранно детско развитие по ОПРЧР, с който ще се окаже подкрепа на над 700 деца и техните родители. Стойността на проекта е 588 475 лв. Комплексът има детска градина и дава възможност за специфична работа с деца в уязвимо положение. Това един от най-сигурните начини за превенция на евентуалното им отпадане от училище. Така се минимизира рискът от безработица и се намаляват разходите за социалната система на по-късен етап, каза Русинова като посочи, че един от най-важните проблеми е отвореността на институциите и на публичната сфера към хората с увреждания.

Русинова припомни, че институциите вече могат да кандидатстват за финансиране по проект „Красива България“ с предложения за изграждане на съоръжения за достъп на хора с увреждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *